Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Książki
Autor Wiadomość
Luna

Wysłany: Sob 29 Lis, 2008 11:52   Książki

Jako bibliofilka musiałam założyć ten temat :-)

Książki bywają pięknie określane jako "jedyni prawdziwi przyjaciele", "klucze do innej rzeczywistości". Obecnie, w czasach telewizji i internetu, tzw. "kultury obrazkowej", czytelnictwo wciąż spada.
Jak jest z Wami? Lubicie czytać? Jeśli tak, to jakie są Wasze ulubione gatunki i autorzy?

Undercia 

Wysłany: Sob 29 Lis, 2008 12:02   

:mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Undercia Czw 12 Mar, 2009 18:54, w całości zmieniany 1 raz  

nika811

Wysłany: Nie 30 Lis, 2008 17:28   

Bardzo lubię czytać. Czytam praktycznie wszystko co mi w ręce wpadnie :-D chociaż nie mam ulubionej książki. Wyjątek stanowi "Don KIchot" :mrgreen: - ta książka rozbraja mnie totalnie. Często do niej zaglądam bo poprawia mi humor ;-) .

Ender 
Last Gunfighter

Wysłany: Nie 30 Lis, 2008 18:18   

Oj też lubię czytać..choć u mnie to przychodzi falami.. jest okres, że "pożeram" książkę za książką, a innym razem mam przestój..
Lubię najbardziej Fantasy, S-f, Kryminały.. ale szczególnie jeśli zawierają wątki psychologiczne.

Endorfina 

Wysłany: Pon 01 Gru, 2008 19:28   

kiedys czytalam ksiazki namietnie i duzo,teraz mi juz przeszlo,ale czasem zagladam w kartki...ale rzadko

HALLeluYahhh...Demoralizatorka, suczyna,cZaisz?

Jack_s 
AC/DC

Wysłany: Pon 01 Gru, 2008 20:03   

A ja nie przepadam:(

Endorfina 

Wysłany: Pon 01 Gru, 2008 20:13   

ja tylko lubie czytac ksiazki telefoniczne :-D

HALLeluYahhh...Demoralizatorka, suczyna,cZaisz?

Jack_s 
AC/DC

Wysłany: Wto 02 Gru, 2008 10:28   

Endorfina napisał/a:
ja tylko lubie czytac ksiazki telefoniczne :-D

A jeszcze nie było do mnie żadnego telefonu;)

Luna

Wysłany: Wto 02 Gru, 2008 12:10   

Ja czytam duuuuużo i to, co mi w ręce wpadnie :)
Kocham książki od dzieciństwa, podobno wcześnie nauczyłam się czytać.
Najchętniej fantastykę - zarówno młodzieżową, jak i tą "dorosłą". Poza tym książki historyczne, historyczno - przygodowe, czasem biografie. I kryminały, ale tylko te "starej daty", jak mistrzyni Agathy Christie, a z nowszych to tylko Chmielewską. Czasem sięgam też po książki podróżnicze. Lubię też klasykę, np. Jane Austen, Orwella i inne uznane pozycje.

A obecnie czytam biografię "Królowa Blanka", "Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd" i zabieram się do książki Moniki Szwai :)

Cytat:
Najchętniej czytam książki o tematyce ezoterycznej oraz psychologicznej

O, jeszcze niedawno też często sięgałam do podobnych. Zwłaszcza pamietam serię "Księgi Tajemnic" i cykl o Hunie.

Cytat:
ja tylko lubie czytac ksiazki telefoniczne

Każdy ma swój gust :)

Luna

Wysłany: Czw 04 Gru, 2008 16:23   

Czytałam jedną książkę Longa, ale niestety, więcej nie było w bibliotece. Huną interesowałam się jakiś czas temu, ale wtedy naprawdę to do mnie przemawiało. Ta nauka jest właściwie prosta, może właśnie dlatego. Podobało mi się, że przypomina psychologię, mi kojarzyło się z Freudem. I jeszcze ciekawiły mnie fragmenty o manie, ogólnie lubię ksieżki o mocy ducowej, niezbadanych właściwościach umysłu itp.
Ezoteryką interesuję się, ale nie tak jak kiedyś. Zmieniły mi się trochę upodobania :) Najchętniej czytam właśnie o mocy tkwiącej w podświadomości, różnego rodzaju "miejscach mocy", czakramach itd. Jakiś czas temu wypożyczyłam książkę o odczytywaniu aury, ale niestety, nie udało mi się jej zobaczyć :(

Keisu 
Moderator
Adwokat diabła

Wysłany: Czw 04 Gru, 2008 18:40   

Czytam przede wszystkim fantastykę ,moją ulubioną książką jest "Władca much " Goldinga.
I tyle...Gdybym chciała cos więcej napisać musiałabym wypisać wszystkie tytuły , a jest ich za dużo :)

blondi1011 

Wysłany: Czw 25 Gru, 2008 20:25   

Ja podobnie jak Ender czasami czytam książkę za książką a czasami przez rok nie dotykam żadnej. Ogólnie preferuje kryminały (Agatha Christie) oraz tematykę psychologiczną (zainteresowałam się nią odkąd uświadomiłam sobie fobię).

Luna

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 12:35   

O, ja też bardzo lubię kryminały Agathy Christie. Przeczytałam już sporo, świetnie, że była tak płodną pisarką. Nie wiem, czy znajdę więcej w bibliotece ;-)
Najbardziej lubię te, których bohaterem jest Herkules Poirot, to zresztą jeden z moich ulubionych bohaterów literackich :) Panna Marple też jest w porządku, ale mniej ją lubię.

Moje ulubione tytuły to: Kurtyna, Dom nad kanałem, Wielka Czwórka, Detektywi w służbie miłości, Morderstwo w Mezopotamii, Morderstwo Rogera Ackroyda, Mężczyzna w brązowym garniturze.

Czytałam też Autobiografię, też bardzo polecam. Nie mogłam się oderwać :) Bardzo ciekaie pisała o czasach swojego dzieciństwa, Aż dziw, jak bardzo zmienił się świat w ciągu przecież krótkiego czasu ;-)

Poza tym z kryminałów lubię tylko Sherlocka i Erle Stanleya Gardnera - ten autor pisał podobne książki do Agathy, zresztą mniej więcej w tym samym czasie. I jeszcze Chmilewską lubię.

A ostatnio zaciekawiły mnie biografie...

nika811

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009 18:12   

Czytał ktoś książki M. Kalicińskiej? Chodzi mi o „Dom nad Rozlewiskiem”, „Powroty nad Rozlewisko” i „Miłość nad Rozlewiskiem”.
Mam okazję odkupić wszystkie trzy tomy (całkiem nowe) za 45 zł ale nie wiem czy warto ;-) .

iksemel 

Wysłany: Pon 09 Lut, 2009 12:23   

"Dom nad Rozlewiskiem" - jedna z lepszych książek jakie czytałem :!: , do tej pory się zastanawiam, czy ludzie w realu potrafią być tak bezpośredni i szczerzy wobec siebie jak postaci z tej książki :?:

Odpowiedz do tematu