Książki bywają pięknie określane jako "jedyni prawdziwi przyjaciele", "klucze do innej rzeczywistości". Obecnie, w czasach telewizji i internetu, tzw. "kultury obrazkowej", czytelnictwo wciąż spada.
Jak jest z Wami? Lubicie czytać? Jeśli tak, to jakie są Wasze ulubione gatunki i autorzy?
Bardzo lubię czytać. Czytam praktycznie wszystko co mi w ręce wpadnie chociaż nie mam ulubionej książki. Wyjątek stanowi "Don KIchot" - ta książka rozbraja mnie totalnie. Często do niej zaglądam bo poprawia mi humor .
Oj też lubię czytać..choć u mnie to przychodzi falami.. jest okres, że "pożeram" książkę za książką, a innym razem mam przestój..
Lubię najbardziej Fantasy, S-f, Kryminały.. ale szczególnie jeśli zawierają wątki psychologiczne.
Ja czytam duuuuużo i to, co mi w ręce wpadnie
Kocham książki od dzieciństwa, podobno wcześnie nauczyłam się czytać.
Najchętniej fantastykę - zarówno młodzieżową, jak i tą "dorosłą". Poza tym książki historyczne, historyczno - przygodowe, czasem biografie. I kryminały, ale tylko te "starej daty", jak mistrzyni Agathy Christie, a z nowszych to tylko Chmielewską. Czasem sięgam też po książki podróżnicze. Lubię też klasykę, np. Jane Austen, Orwella i inne uznane pozycje.
A obecnie czytam biografię "Królowa Blanka", "Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd" i zabieram się do książki Moniki Szwai
Cytat:
Najchętniej czytam książki o tematyce ezoterycznej oraz psychologicznej
O, jeszcze niedawno też często sięgałam do podobnych. Zwłaszcza pamietam serię "Księgi Tajemnic" i cykl o Hunie.
Czytałam jedną książkę Longa, ale niestety, więcej nie było w bibliotece. Huną interesowałam się jakiś czas temu, ale wtedy naprawdę to do mnie przemawiało. Ta nauka jest właściwie prosta, może właśnie dlatego. Podobało mi się, że przypomina psychologię, mi kojarzyło się z Freudem. I jeszcze ciekawiły mnie fragmenty o manie, ogólnie lubię ksieżki o mocy ducowej, niezbadanych właściwościach umysłu itp.
Ezoteryką interesuję się, ale nie tak jak kiedyś. Zmieniły mi się trochę upodobania Najchętniej czytam właśnie o mocy tkwiącej w podświadomości, różnego rodzaju "miejscach mocy", czakramach itd. Jakiś czas temu wypożyczyłam książkę o odczytywaniu aury, ale niestety, nie udało mi się jej zobaczyć
_________________ "...Everything Happens For A Reason..."
Locke (Lost)
Czytam przede wszystkim fantastykę ,moją ulubioną książką jest "Władca much " Goldinga.
I tyle...Gdybym chciała cos więcej napisać musiałabym wypisać wszystkie tytuły , a jest ich za dużo
Ja podobnie jak Ender czasami czytam książkę za książką a czasami przez rok nie dotykam żadnej. Ogólnie preferuje kryminały (Agatha Christie) oraz tematykę psychologiczną (zainteresowałam się nią odkąd uświadomiłam sobie fobię).
_________________ Wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe...
O, ja też bardzo lubię kryminały Agathy Christie. Przeczytałam już sporo, świetnie, że była tak płodną pisarką. Nie wiem, czy znajdę więcej w bibliotece
Najbardziej lubię te, których bohaterem jest Herkules Poirot, to zresztą jeden z moich ulubionych bohaterów literackich Panna Marple też jest w porządku, ale mniej ją lubię.
Moje ulubione tytuły to: Kurtyna, Dom nad kanałem, Wielka Czwórka, Detektywi w służbie miłości, Morderstwo w Mezopotamii, Morderstwo Rogera Ackroyda, Mężczyzna w brązowym garniturze.
Czytałam też Autobiografię, też bardzo polecam. Nie mogłam się oderwać Bardzo ciekaie pisała o czasach swojego dzieciństwa, Aż dziw, jak bardzo zmienił się świat w ciągu przecież krótkiego czasu
Poza tym z kryminałów lubię tylko Sherlocka i Erle Stanleya Gardnera - ten autor pisał podobne książki do Agathy, zresztą mniej więcej w tym samym czasie. I jeszcze Chmilewską lubię.
A ostatnio zaciekawiły mnie biografie...
_________________ "...Everything Happens For A Reason..."
Locke (Lost)
Czytał ktoś książki M. Kalicińskiej? Chodzi mi o „Dom nad Rozlewiskiem”, „Powroty nad Rozlewisko” i „Miłość nad Rozlewiskiem”.
Mam okazję odkupić wszystkie trzy tomy (całkiem nowe) za 45 zł ale nie wiem czy warto .
"Dom nad Rozlewiskiem" - jedna z lepszych książek jakie czytałem , do tej pory się zastanawiam, czy ludzie w realu potrafią być tak bezpośredni i szczerzy wobec siebie jak postaci z tej książki
_________________ I'm able to organize the last part of my life...