Pytanie retoryczne, z moich obserwacji wynika że jestem jedynym młodym Polakiem który lubi naukę języka Hitle... Goethego
Poza tym świetnym, ekspresyjnym i dźwięcznym językiem (Stile nach, heilige nacht, zu Polen kommt Wehrmacht) wielbię angielski... jako 95% społeczności światowej, pod kulturalnym butem USA
Zastanawiam się ostatnio nad rozpoczęciem nauki nowego języka obcego. Oto kandydaci:
a) Rosyjski, bo jest po prostu zaje#$^@% i genialnie swojski, a przy tym warto znać język swojego wroga (a myślicie że dlaczego uczę się niemieckiego? )
b) Francuski, bo jest fajny, stosowany w Unii (która się rozpada) i przyda się gdy ucieknę organizować legiony polskie za granicą po kolejnym zaborze ( )
c) Hiszpański, bo jest bardzo fajny i dogadam się nim w całej Ameryce Łacińskiej, gdy wyjadę na emigrację po nieudanej działalności patriotycznej.
d) Chiński, bo prędzej czy później 1 200 000 000 żółtków zdobędzie dominację globalną, a nikt nie będzie znał ich śmiesznego języka
Który polecacie, jako praktyczny?
_________________ Jedyne czego należy się bać, to strach.
Ostatnio zmieniony przez Borealis Pon 09 Sty, 2012 23:08, w całości zmieniany 1 raz
Ja uwielbiam uczyc się języków - choc jak narazie uczę się tylko angielskiego Od września zaczynam francuski (i bardzo się na to cieszę) i wciąż marzę o fińskim - uczyłam się trochę w wakacje, ale wszystkiego już zapomniałam, motywacji brak, a w dodatku do dyspozycji mam tylko jeden kurs po polsku + ew. nauka słowek Poza tym perspektywa nauki jednego (bodajże trzeciego) z najtrudniejszych języków na świecie (ale za to najpiękniejszego ^^) czasami napawa mnie przerażeniem ;D
nie chciało mi się klepać nowego tematu a trochę podchodzi pod ten, więc tutaj. Czy są na forum jacyś programiści?
_________________ you're not how much money you've got in the bank. You're not your job. You're not your family, and you're not who you tell yourself. You're not your name. You're not your problems. You're not your age. You are not your hopes
Ja jestem kimś w rodzaju "natural born programist"
I co z tego że mój mózg pracuje poprawnie na tych falach ale nie na falach z innymi ludźmi:)
A propos języków:
"mathematics is the language of nature"
Pozdrawiam umysły ścisłe
To nie język się liczy tylko sztuka tworzenia algorytmów...
To są języki matematyczne a nie poj**ne zwykłe - ale to powinieneś sam wiedzieć.
Jeśli rozumiesz assembler(najbardziej abstrakcyjny) to zrobisz wszystko i tyle.
no, żeby kodzić w assemblerze to już trzeba mieć krzem w mózgu. Jakby się tak dało napisać algorytm rozmowy z człowiekiem, skompilować i wrzucić do mózgu przez bluetooth...
_________________ you're not how much money you've got in the bank. You're not your job. You're not your family, and you're not who you tell yourself. You're not your name. You're not your problems. You're not your age. You are not your hopes
ja w podstawówce uwielbiałam niemiecki i nie przepadałam za angielskim, w gimnazjum zaś odwrotnie. angielski no lubię, nie żeby ten, ale na niemiecki to nie mogę patrzeć. denerwuje mnie niemiecka wymowa, akcent i pomijając już fakt, że każdy wyraz brzmi jak rozkaz rozstrzelania - żartem mówiąc. : p
w gimnazjum tak mi zbrzydł niemiecki, że idąc do liceum i mając do wyboru niemiecki albo francuski, to bez problemu wezmę francuski, mimo że nie mam o nim zielonego pojęcia. :p
Fair Lady napisał/a:
Od września zaczynam francuski
"lis ma nore", "ide nos tre", ale to chyba takie spolszczone, nie? : p
miałam jeszcze w podstawówce przez 1,5 roku rosyjski, ale za dużo to nie pamiętam. z pisanego tym bardziej : p
trochę też mnie tak jakby "kręci", "nie kręci" łacina. znam po prostu parę zwrotów. bo nawet nie zdań ni nic, tylko zwroty. tyle co z historii z gimnazjum. "Alea iacta est", "I te Brute contra me?" etc. : PPP
Wysłany: Pią 04 Maj, 2012 09:35
Chętnie popisałbym z kimś po angielsku na gadu gadu jeśli ktoś też chce się uczyć tego języka i posiadł ten język w tak małym stopniu jak ja czyli początkujący.