Wysłany: Sob 11 Lip, 2009 21:59 Gitara - czy ktoś z Was może gra?
Witam,
Czy może ktoś z Was szanownych forumowiczów gra lub próbuje grać na tym zacnym instrumencie?
Jeżeli tak to:
1. Na jakiej gitarze gracie?
2. Ile lat?
3. Kto Was zainspirował do nauki gry na gitarze?
4. Macie może jakieś szczególne osiągnięcia związane z tym instrumentem... to piszcie
Chciałbym aby ten temat był wykorzystywany do pogawędek około gitarowych, wymiany informacji, przekazywania rad itp. (o ile się wogóle rozwinie )
Zapraszam śmiałków do pochwalenia się własną twórczością, coverami jak i własnym sprzętem
Ja grywam! Gitara to praktycznie moje życie.
Jestem samoukiem więc raczej nie posiadam jakiś specjalnych ościągnięć na jakiś zawodach czy innych...
Ale moimi ostatnimi sukcesami jest opanowanie niektórych piosenek z tabulatury, takich jak tears in heaven, czy yesterday - the beatles.
Ogólnie to przedwczoraj znalazłam świetną stronkę do nauki. Jakby ktoś chciał zajrzeć.
http://www.justinguitar.com/ na prawdę znalazłam tam wiele porad i ćwiczeń jak i tabulaturę właśnie
I dzięki tej stronce mogę teraz dążyć do takiego poziomu jaki przedstawia ten pan:
http://www.youtube.com/user/Iggypres
Gram na gitarze klasycznej już... ładne parę lat (już będzie to chyba 7 rok ) (choć muszę się przyznać, że za tydzień kupuję sobie pierwszego elektryka to taka moja nagroda za semestr bez zaległości
Na dobry początek prawdopodobnie to moja wybranką będzie washburn x12b ze stałym mostkiem, aby się nie zniechęcać przez częste rozstrajanie.
No i chyba przede wszystkim jest to najbardziej rozsądna gitara w cenie do 1000 złotych.
Nie mam na razie jakiś super nagranych coverów i na razie ogólnie nie mam na czym nagrać nawet (bo z komórki to wychodzi bardziej buczenie niż muzyka), więc może kiedy indziej podeślę do waszej oceny, czy się w ogóle nadają
Na dobry początek prawdopodobnie to moja wybranką będzie washburn x12b ze stałym mostkiem, aby się nie zniechęcać przez częste rozstrajanie.
No i chyba przede wszystkim jest to najbardziej rozsądna gitara w cenie do 1000 złotych.
Nie to, że się wymądrzam czy coś, ale washburn nie robi dobrych gitar to raz a dwa mit z ruchomym mostkiem jest ostro przesadzony Ja w pierwszej gitarze mam ruchomy do tego dwustronny (zwyany floyd rose) i jakoś nie doświadczyłem ani zbyt dużego rozstrajania a tym bardziej tych niby arcytrudnych zmian strun. To bzdura Porównywałem do Gibsona SG kumpla i róznicy w rozstrajaniu nie było no chyba, że bardzo często i energicznie bawiłem się wajhą, ale to inna sprawa
Poza tym do 1000zł uważam, że można mieć dużo lepsze gitary niż ten Washburn, który moim subiektywnym zdaniem gra beznadziejnie bo miałem go w ręku
edit: aha co do tutoriali gitarowych... Moim zdaniem jeśli chodzi o klasyczną/akustyczną to najlepsze są Gitarowe Wyzwania Krzysztofa Błasia i Jamorama Guitar Learning Kit (jakby co mam oba na dysku) a jeśli chodzi o elektryka to najbardziej przypadł mi do gustu Metal Method Guitar Lessons na 7 DVD bodaj.
Aha jakby ktoś potrzebował tabów ew. oficjalnych tab booków wydawanych przez zespoły to mam tego kilka dobrych gigabajtów więc walić do mnie
A ja się uczę jakiś tydzień i już sporo umiem Np. Czarny chleb czarna kawa, Whisky, Złoty paw (prawie xP) i jeszcze parę innych ;] A no i wstęp do "Smells Like Teen Spirit" ^^
Treya, jaka to gitara ;> bo ja mam straaaaszną i chciał bym coś normalnego kupić ^^
_________________ Jesteśmy ludźmi, braćmi, nacji, masz to jak w banku,
Próżni, dumni, trudni, tyle w nas fałszu,
Jesteśmy równi, choć to jest równe kłamstwu,
Wolność zależy od tego, jak długi mamy łańcuch.
Treya, ja mogę ją zaadoptować, bo chciałabym się nauczyć grać a gitary brak
Chłopak ode mnie z klasy gra 9 lat, koleżanka z ławki jakieś 3. Po wycieczce klasowej stwierdziłam, że fajnie by było umieć grać
_________________ 'Samotna jak wilk żyjący w stadzie' - teraz szczęśliwa jak Wilczyca żyjąca z ukochanym Wilkiem
"Człowiek jest z natury istotą społeczną, kto zaś nie potrafi żyć w społeczności albo wcale jej nie potrzebuje (...) albo jest bestią albo bogiem" - Arystoteles
A ja się uczę jakiś tydzień i już sporo umiem Np. Czarny chleb czarna kawa, Whisky, Złoty paw (prawie xP) i jeszcze parę innych ;] A no i wstęp do "Smells Like Teen Spirit" ^^
Na akustyka polecam Stairway to heaven Led Zeppelin. Fajny kawałek no i finger picking się ćwiczy, chociaż niektórzy to kostkują i też im idzie
Ja próbuje kostkować D i idzie mi powoli ;P a ja gram na klasycznej ( na akustyka jak na razie mnie nie stać ) ;P
a ja gram na klasycznej ( na akustyka jak na razie mnie nie stać ) ;P
Jeden pies i tak to za grasz Ja tam dzięki temu kawałkowi ćwiczę siłę w prawej ręce a raczej palcach bo czasem za dużą różnicę głośności w tym kawałku robię
Niemniej spróbuj przyjemnie się gra. W sam raz na początek kawałek. Możesz też spróbować szybszego House of the Rising sun, ale to chyba jeszcze nie teraz.
Dobra kończę przynudzać bo o gitarach mógłbym godzinami
Dobra kończę przynudzać bo o gitarach mógłbym godzinami
Od tego jest ten gitarowy temat
_________________ 'Samotna jak wilk żyjący w stadzie' - teraz szczęśliwa jak Wilczyca żyjąca z ukochanym Wilkiem
"Człowiek jest z natury istotą społeczną, kto zaś nie potrafi żyć w społeczności albo wcale jej nie potrzebuje (...) albo jest bestią albo bogiem" - Arystoteles
Możesz też spróbować szybszego House of the Rising sun
Już to próbowałem... do F mi wychodzi O ile pamiętam to jest a, C, d, F... I tego F nie mogę... Jest dla mnie straszne xP
To poćwicz tylko ten chwyt i w końcu wyjdzie. Wszak praktyka czyni mistrza
Spróbuj chwycić jakieś tutki żeby i w teorii się podszkolić. Na przykład wyżej wspominane Gitarowe Wyzwania czy choćby Jamoramę oba naprawdę dobre kursy i przydadzą się w podszkoleniu techniki i teorii. A jak nie masz co grać to graj skale, nauczysz się dźwięków na gryfie i to już spory wstęp do improwizacji
Nie na mojej gitarze D Nie dość że że tylko 1 osoba którą spotkałem umiała ją dobrze nastroić (kolo zupełnie przypadkowy) to jeszcze to jest 12 strunowa z 6 strunami, więc odstępy ma duże I palcowanie nie wchodzi w grę... Ale myślę o zakupieniu nowej... Admira taką najtańszą jakieś 6 stów ^^ (Jak tato da pieniądze to będę HaPpY )
JAk ktos chce gitare to ja dam! Stoi u mnie w pokoju se i nikt z niej nie korzysta...Więc smutna jest...
Moja gitara klasyczna topi się we własnych łzach już kilka lat... leży w piwnicy, niechciana i zapomniana. Ma tylko dwie struny, z czego jedna i tak jest urwana... gryf niedługo odpadnie, mostek się rusza... tragiczny stan. Zastanawiam się czy warto coś takiego naprawiać? Ile to może kosztować? Czy lepiej już nową kupić? Zresztą po co mi skoro i tak nie będę grał...
_________________ Do Sztokholmu wpływa prom
Ćpuny cieszą się z daleka
To Polacy wiozą amfę
Już pół miasta na nią czeka