Jakie filmy lubicie oglądać? Jakie gatunki filmowe preferujecie? Czy macie swoje ulubione filmy? Czy jakiś film zrobił na Was ogromne wrażenie i może przyczynił się nawet w jakimś stopniu do zmian, w Waszym życiu? Zapraszam do wypowiedzi.
To zależy od nastroju.. czasami mam ochotę na komedie, a nawet typowe "odmóżdżacze" [czyli tak głupie, że aż śmieszne]..w tym South park, tudzież włatcy móch
Ale lubię także, i to bardzo, obejrzeć czasami coś głębszego, po czym na chwilę "zamrę" na krześle.. jesli rozumiecie o co mi chodzi..<?> Zazwyczaj sa to filmy o psychologicznych zawiłościach, takie których nie można rozpatrywać w jednej płaszczyźnie (np. Efekt motyla czy K-Pax). Z podobnego gatunku ostatnio obejrzałem "Mechanika" - śmiało mogę go polecić. Podobnie z resztą jak "Number 23" z Jimem Carrey.
Bardzo ciekawą produkcją jest "The air I breath", złożoną z 4 epizodów, opisujących kolejno uczucie radości, przyjemności, smutku i miłości.. ale w dość paradoksalny sposób.
To takie filmy, które z ostatniego czasu pamiętam..jest ich więcej.
Poza tym..nie gardzę innymi gatunkami jak thriller, groza czy kryminał.. [o tu jeszcze zarzucę jednym tytułem - "Gone baby gone/gdzie jesteś Amando - film sensacyjny, ale zmusza do namysłu..świetny].
Dramaty psychologiczne i horrory to moje ulubione gatunki A konkretnie jeśli chodzi o dane filmy, to lubię Efekt Motyla, My Dzieci z Dworca Zoo, wszystkie części Piły , Requiem Dla Snu, Symetria, The Ring, To Ja Złodziej, Fanatyk, W Zakolu Rzeki, Niebiańskie Istoty, Bunkier i Bunkier SS (dwa zupełnie różne filmy jeśli chodzi o fabułę), Bękart z Karoliny, Visitor Q, K-Pax, Pulp Fiction, Mechaniczna Pomarańcza oraz wiele innych
_________________ Do Sztokholmu wpływa prom
Ćpuny cieszą się z daleka
To Polacy wiozą amfę
Już pół miasta na nią czeka
Nie przepadam za filmami. W sumie rzadko je oglądam. Wolę książki ewentualnie dobry serial (czyli obecnie kostiumowe na podstawie klasycznych powieści oraz Lost).
Duże wrażenie zrobiły na mnie Godziny. Lubię czasem obejrzeć właśnie jakiś film psychologiczny albo obyczajowy. A czasami coś lekkiego, jak Harry Potter czy widowiska historyczne w stylu Gladiatora bądź Patrioty.
Hehe, nie wiem co pisać, naprawdę mało znam się na filmach
Wysłany: Wto 18 Lis, 2008 16:18
Ja mam pokręcony gust i jestem bardzo wymagająca Uwielbiam dawne kino, nieme, ale też klasyki z lat 30., 40., 50., 60., a już szczególnie 70. - moim zdaniem chyba najlepszej dekady dla filmu. Wynajduję też zakurzone filmy, o których nikt nie wie, a wychodzą tylko na Zachodzie Tam rynek DVD jest prężniejszy, niż u nas.
Dziś kręci się, moim skromnym zdaniem, słabe filmy. Wykłada się coraz większą kasę na pompatyczne produkcje, a prawdziwi artyści nie mają szans się przebić. Hollywood to producent kiczu i mydła, co widać choćby po coraz większej ilości remake'ów, sequeli, prequeli i zrzynek. Polskie kino też jest dla mnie słabe, oczywiście, to teraźniejsze, bo jakoś twórców na miarę Hasa nie widać. Ale zobaczymy.
Od horroru oczekuję atmosfery i tajemnicy, nie zaś krwi i flaków, od komedii - by żarty były na poziomie, a nie idiotyczne, od thrillera - by trzymał w napięciu, a od dramatu - żebym naprawdę się przejęła kocham kino, po prostu kocham.
Zachodnie powiadasz..a co myślisz o produkcjach naszych południowych sąsiadów ? .. Tu akurat mam na myśli Czechów, bo niedawno oglądałem film "Butelki zwrotne" i mam pozytywne skojarzenia z tym filmem.. prosty, a zarazem ta prostota w nim urzeka Poza tym słyszałem, że "Jedną ręką nie klaszczę" też jest niezły.
A przy tym.. miałem okazję na przeglądzie filmowym, obejrzeć "Wino truskawkowe" [polska produkcja, ale gra czeski aktor].. no i teraz szukam wszędzie tego filmu, ale bodajże nie miał nawet swojej premiery w kinie..a szkoda bo również jest ciekawy.
Nie wiem czy widzieliście film pt. "Anioł w Krakowie" ale mnie się ten film bardzo podobał. Uwielbiam czasami do niego wrócić. To chyba jeden z lepszych polskich filmów nakręconych w ciągu ostatnich kilku lat (moim zdaniem oczywiście). Z filmów obcojęzycznych to lubię "Lot nad kukułczym gniazdem", "Ludzie i myszy", "Kola" i takie tam. Poza tym jestem fanką Johna Lurie więc lubię wszystkie filmy z jego udziałem .
Zachodnie powiadasz..a co myślisz o produkcjach naszych południowych sąsiadów ? .. Tu akurat mam na myśli Czechów, bo niedawno oglądałem film "Butelki zwrotne" i mam pozytywne skojarzenia z tym filmem.. prosty, a zarazem ta prostota w nim urzeka Poza tym słyszałem, że "Jedną ręką nie klaszczę" też jest niezły.
A przy tym.. miałem okazję na przeglądzie filmowym, obejrzeć "Wino truskawkowe" [polska produkcja, ale gra czeski aktor].. no i teraz szukam wszędzie tego filmu, ale bodajże nie miał nawet swojej premiery w kinie..a szkoda bo również jest ciekawy.
No ostatnio oglądałem fajny czeski film "seks w Brnie". A ostatnio najlepszy film jaki widziałem to "Czeka na nas świat" polskiej producji. Miała to byc komedia ale wyszedł z tego dobry dramat.
Wysłany: Wto 18 Lis, 2008 22:15
Lubię czeskie filmy, zwłaszcza te z lat 60. i 70. Niektóre, mimo, jak to u Czechów, pozorów komedii, są dość melancholijne i w ogólnej wymowie niewesołe, inne - zabójczo śmieszne, jak pastisze horrorów (np. Adela jeszcze nie jadła kolacji) i filmów kryminalnych oraz SF. Wszystkie prawie sa boskie Milos Forman, Jiri Menzel, Oldrich Lipsky to świetni reżyserzy. Dzisiejsze też są niezłe, ale mają nierówny poziom - jedne lepsze, inne - gorsze.
Wysłany: Pią 21 Lis, 2008 15:52
Tak w ogóle prawdziwy tytuł tego filmu to "Nuda w Brnie", ale zachodni dystrybutorzy pewnie stwierdzili, że "seks" przyciągnie więcej widzów, niż "nuda", a nasi poszli za ciosem
Oglądajcie sobie filmy w moim profilu (nie zapomnijcie mnie subskrybować ), na razie jest tylko kilka, m.in. Symetria, Piła, Requiem dla Snu i kilka innych, ale niedługo będzie znacznie więcej...
_________________ Do Sztokholmu wpływa prom
Ćpuny cieszą się z daleka
To Polacy wiozą amfę
Już pół miasta na nią czeka