Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Seryjne morderstwa kobiet w Ciudad Juárez
Autor Wiadomość
antyk
Moderator
666

Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 22:40   Seryjne morderstwa kobiet w Ciudad Juárez

Za Wikipedią:

Cytat:
Od roku 1993 w mieście masowo giną młode kobiety i dziewczyny. Szacuje się, że do końca lutego 2005 roku zaginęło w/g danych oficjalnych bez wieści ponad 400 kobiet. Nieoficjalnie mówi się że ta liczba może być zaniżona nawet dziesięciokrotnie. Policji udało się odnaleźć około 370 ciał zaginionych. Ciała porzucane są w opuszczonych budynkach i placach na terenie miasta, a także na pustyni za miastem w okolicy góry Cristo Negro.

W 2007 roku została wydana w Polsce książka "Miasto - morderca kobiet" autorstwa Jeana-Christofa Rampala oraz Marca Fernandeza. Zamieszczone są w niej materiały dotyczące popełnianych morderstw na kobietach w Juárez, a zebrane podczas dwuletniego śledztwa dziennikarskiego, przeprowadzonego przez autorów. Pozycja ta prezentuje także teorie Fernandeza i Rampala, wyjaśniające dlaczego w tym rejonie dochodzi do tego typu przestępstw. Jedną z nich jest szeroko rozpowszechniony "kult macho", związany z historią narodu meksykańskiego (legenda Malinche).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciudad_Ju%C3%A1rez

Raport Amnesty International - http://amnesty.org.pl/no_...5/neste/15.html

Nie rozumiem, dlaczego te morderstwa trwają po dziś dzień? I ile jest obecnie zaginionych/zabitych kobiet skoro już w 2005 roku było ich ok. 400, a nieoficjalnie nawet 4000 :shock: :-/ Kiedyś czytałem różne teorie na ten temat, że np. jakaś grupa bogatych ludzi z USA przyjeżdża do tego graniczącego z ich krajem miasta i po prostu urządza sobie polowanie na kobiety. Są bezkarni, bo mają kasę. Ponoć to jacyś politycy, czy inni ważni ludzie... a może tylko zwykli psychole, którzy dzięki niezdarności tamtejszej policji są bezkarni?

Poruszam ten temat, bo wciąż mało osób o tym słyszało... no bo to przecież jakiś tam Meksyk, biedny kraj, po co się tym przejmować :roll: :-? :-|
Już pół miasta na nią czeka

Statystyki Naszego Forum

Panna Nikt 

Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 22:56   

Ja bym się stamtąd wyprowadziła...
A może policja celowo jest taka nieudolna? To znaczy, jeśli to bogaci ludzie urządzają sobie te polowania, to czemu mieliby nie przekupić policji?

antyk
Moderator
666

Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 23:17   

No właśnie taka jest jedna z teorii, że policja celowo nie łapie sprawcy(ów?). Albo tamtejsze gliny są takimi debilami, że od 16 lat nie potrafią wytypować i przymknąć tego kogoś, podobno mają wiele śladów pozwalających na szybkie ujęcie...

Statystyki Naszego Forum

Chowderka 

Wysłany: Sob 27 Cze, 2009 23:24   

Dziwna sprawa. A czemu tą sprawą nie zajmie się FBI :roll:
I w ogóle zauważyłam, że w małych miastach najczęściej są tacy seryjni mordercy.
Thursdays I reminice
Fridays I see your face
And I can't breathe

antyk
Moderator
666

Wysłany: Nie 28 Cze, 2009 01:25   

Bo to nie jest rejon FBI, tylko meksykańskich służb. To miasto wcale nie jest takie małe, ponad milion mieszkańców, a to trochę utrudnia działania.

Statystyki Naszego Forum

Chowderka 

Wysłany: Nie 28 Cze, 2009 01:42   

To tym bardziej dziwna sprawa. No cóż widocznie policjanci z tego miasta musieli dostać sporo w łape :roll:
Thursdays I reminice
Fridays I see your face
And I can't breathe

damiano

Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009 20:58   

Widzę ze się interesujesz seryjnymi mordercami ,a gdzieś w opisach znalazłem że chciał byś być seryjnym mordercą :mrgreen:

Też się tym interesowałem jakiś czas temu ,czytałe historie różnych psycholi ,niektóre naprawdę ciekawe :-P Lubię też historię z school killers ,strzelaniny w szkole.. Ostatnio było słychać o Finlandii ,koleś zamieścił film na youtube.. A z seryjnych... film Zodiak całkiem fajny :)

antyk
Moderator
666

Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009 21:02   

No tak, interesuję się nimi, ich zbrodniami, ogólnie kryminalistyka trochę mnie pociąga :->

Ale to temat nie tyle o samych seryjnych mordercach co działaniu jednego lub kilku w tym mieście na granicy Meksyku z USA. Co o tym sądzisz? :->

Statystyki Naszego Forum

damiano

Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009 21:10   

Bardzo ciekawe... :-o Nie wierzę żeby to byłą sprawka jednego czełowieka ,wychodzi gdzieś że co 3 dni zabijał by kobietę.. :-? Jak to możliwe że w dzisiejszych czasach jeszcze nikogo nie złapali ? A może to sprawka Chupacubry który podobno grasuje w meksyku :-P

antyk
Moderator
666

Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009 21:12   

On(a) chyba grasuje w górach, nie miastach :-))

Statystyki Naszego Forum

damiano

Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009 21:17   

W sumie to chciał bym żeby gdzieś u nas w okolicy grasował seryjny morderca :-D Było by ciekawie..

MaidenBeast 

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 16:58   

Lubię niewyjaśnione historie morderstw.
Antyk fajny avatar, mam to zdjęcie Bundy'ego na mojej ukochanej książce o seryjnych mordercach :)

trololo89 

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 18:11   

Korupcja + nieskuteczność policji (powiązania z gansterami, być może słabe wyszkolenie) + nieudolność lub obojętność meksykańskiego rządu.

Być może jakiś odsetek kobiet pada ofiarami handlu ludźmi.

MaidenBeast 

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 19:19   

Interesująca jest teoria o bogaczach jeżdżących tam by "polować" na kobiety, bo w końcu to Meksyk, korupcja jest na porządku dziennym

Knór_rozpłodowiec 

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 20:18   

Mnie też interesują seryjni, ale z czysto psychopatologicznego punktu widzenia. Uwarunkowania, podłoże wychowawcze itd.

Nie lubię Ramireza - typowy lanser z niego i pozer, grrr :evil:

Odpowiedz do tematu