Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Scottie
Pon 02 Sty, 2012 23:16
Dla wszyskich
Autor Wiadomość
konzed

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 23:09   Dla wszyskich

Na blogu trystero znalazłem fajny fragment odnoszący się do fobi społecznej orginalny artykuł jest w wersji angielskie na NY Times w strefie płatnej. Przytoczę za to informacje z blogu

---------------
Interesujący tekst o nieśmiałości jako o jednej z ewolucyjnych strategii. Mnie zainteresował inny problem: do roku 1980 fobia społeczna (social anxiety disorder) nie istniała jako zaburzenie psychiczne. W tym roku została dodana do Diagnostic and Statistical Manual (DSM-III). Do lat 90’ nie istniały leki na tę przypadłość. Dopiero w tym okresie FDA pozwoliła firmom farmaceutycznym używać pewnej klasy leków antydepresyjnych (selective serotonin reuptake inhibitors) do leczenia fobii społecznej. Rzecz w tym, że istnieją przesłanki sugerujące, że kliniczna efektywność leków antydepresyjnych nie różni się istotnie od placebo. Mamy więc stworzoną przez lekarzy chorobę i wart miliony dolarów rynek leków, które mają ją leczyć lecz są niewiele skuteczniejsze od placebo, choć powodują poważne skutki uboczne. Czy coś Wam to przypomina?
-------

Borealis 

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 23:16   

Powiem tyle: ja przez trzy lata cierpiałem na tą przypadłość z różnym natężeniem przez ponad 3 lata, i nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak fobia społeczna/chorobliwa nieśmiałość, że jestem na cokolwiek chory. Ciągle wydawało mi się że to tylko mój wymysł i próbowałem "racjonalnie" wyjść z pasma lęków i stresów.

I co? W październiku, gdy nie miałem żadnych powodów do niepokoju a mimo to cierpiałem psychicznie i byłem zdesperowany, dopiero dowiedziałem się o istnieniu Fobii Społecznej.
Nie wiem jak powstała ta choroba, ale w moim przypadku nie była stworzona ani zasugerowana przez lekarzy- sama się wykształciła.
Choć zamieram się jej pozbyć bez jakichkolwiek leków.

Czy Fobia została celowo stworzona przez koncerny farmaceutyczne? Nie wiem- ja od urodzenia byłem nieśmiały, a od paru lat utrwaliła się u mnie fobia, bez jakichś manipulacji.

Przeciwko placebo nic nie mam, dopóki nie wywołuje owych skutków ubocznych.

hiawatha 

Ostrzeżeń:
 1/3/4
Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 23:20   

Może problem w tym, że choroba może być zespołem różnych chorób, depresji, nerwic itp., stąd takie odczucia masz, że istnieje. Tak czy inaczej wiadomo - każdy chce zarobić. Nie istnieją leki na fs tylko na konkretne jej elementy. Odpowiednio zestawienie leków może pomóc, ale to moja opinia.

konzed

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 23:22   

Tu raczej chodzi o to że fobia społeczna może być efektem ewolucji społecznej człowieka i próba leczenia jej objawów poprzez leki antydepresyjne nie przynosi żadnych skutków oprócz napędzania kasy koncernom farmaceutycznym.

konzed

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 23:37   

link do artykułu na NY Times
w(wyciac)ww(dot)nytimes(dot)com/2011/06/26/opinion/sunday/26shyness.html?pagewanted=all

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Wto 03 Sty, 2012 00:42   

Cytat:
Tu raczej chodzi o to że fobia społeczna może być efektem ewolucji społecznej człowieka

Wedle artykułu chodzi nie o fobię społeczną, a o nieśmiałość i introwersję. Autor pisze, że zaburzenia społeczne z definicji różnią się od nieśmiałości i introwersji, ale często granica między nimi się zaciera i ludzie chcą te cechy leczyć farmakologicznie (zdaniem autora niepotrzebnie, bo powinny być to cechy równie pożądane społecznie co ekstrawertyzm).

Ja myślę, że fobia społeczna jest na tyle skrajną nieśmiałością, że staje się ona zaburzeniem (tak jak to się dzieje z innymi cechami) i jest ona chorobą cywilizacyjną, stąd jej pojawienie się dopiero w XX wieku. Myślę, że każdy powinien sam wiedzieć najlepiej czy to co czuje to jeszcze nieśmiałość czy już fobia itp.
Ostatnio zmieniony przez Urthon Wto 03 Sty, 2012 00:43, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu