Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy te objawy wskazują na fobię społeczną czy nieśmiałość ?
Autor Wiadomość
patryk2323 

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 00:47   Czy te objawy wskazują na fobię społeczną czy nieśmiałość ?

Witam!
Przepraszam jeśli podobny post już był ale jestem nowy a forum i chciałem szybkiej odpowiedzi.

Mam pewien problem.Pamiętam,że od dziecka byłem dość nieśmiałą osobą.W podstawówce jeszcze było dobrze,w gimnazjum to już średnio ale już od samego początku szkoły średniej objawy tej nieśmiałości czy jak inaczej można to nazwać się nasiliły.Opiszę może więc swój problem,chodzi o to,że boję się nawiązywania kontaktów z innymi ludźmi,z dziewczynami to już szczególnie.Nie byłoby w tym nic poważniejszego gdyby nie to,że strasznie dokucza mi wtedy przyspieszona akcja serca,suchość w ustach i drżące ręce,a czasami wręcz ciało.To jest strasznie frustrujące bo chcąc się z kimś przywitać łapa się trzęsie :/ i trudno jest nawet utrzymać szklankę w ręce..
Byłem już u lekarza rodzinnego,kardiologa nic nie wykryli na to wygląda.Kardiolog przepisał tylko magnez,niestety nic nie pomogło.Zastanawiam się jeszcze na pójściem do psychologa ale sam nie wiem czy to coś da i ile się jeszcze będę z tym męczył...

Dziękuję za przeczytanie mojego postu i proszę o rady.

Verna 

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012 22:51   

Radze Ci przejść się do psychoterapeuty. Może właśnie fobia społeczna albo nerwica

BlankAvatar 

Wysłany: Nie 15 Sty, 2012 00:18   

nazwa fobia spoleczna jest zarezerwowana dla zaburzenia, ktore znacznie wplywa i dezorganizuje zycie.

bezpieczniej jest uzywac terminu lek spoleczny, ktory odczuwa wiekszosc ludzi, choc w roznym nasileniu.

jesli twoj lek spoleczny jest na tyle duzy, ze nie potrafisz sobie z nim poradzic, to wizyta u fachowca jest jak najbardziej wskazana

Wyleczylem sie z fobii; elementy osobowosci unikajacej we wzglednym 'uspieniu'. Sposob? Gruntowny remont myslenia..

Odpowiedz do tematu