Wysłany: Pon 14 Lis, 2011 01:30 Co mi dolega? Co robić?
Witam wszystkich.
Trafiłam tu przypadkiem i muszę, chcę napisać. Zawsze myślałam, że jestem po prostu strasznie nieśmiała jednak od jakiegoś czasu zastanawiam się czy, aby nie mam fobii społecznej. Moja sytuacja wygląda tak. Zawsze byłam i jestem osobą nieśmiałą. Jestem samotna, zamknięta w sobie, niepewna siebie. Kontakt z ludźmi jest dla mnie męczący szczególnie, kiedy muszę rozmawiać z więcej niż jedną osobą. Ale i z jedną osobą nie rozmawia mi się dobrze. Niewiele się odzywam. Chcę to zmienić, ale nie wiem jak. Nie chcę być tak strasznie nieśmiała, nie chcę czuć lęku, chcę być pewniejsza siebie, chcę się otworzyć, bo tak to ciągle czuję jakąś blokadę. Chcę więcej mówić, nie być milcząca. Chcę mieć odwagę sama zagadać do ludzi, a nie czekać, aż ktoś to zrobi. Czekam na wasze rady, porady będę naprawdę wdzięczna. Od czego zacząć? Co robić? Nie chcę dłużej żyć w ten sposób.
Pozdrawiam.
Jeśli miałbym o coś spytać to o to czy chcesz rozmawiać z tymi ludźmi czy może jednak bardziej lubisz być sama tylko dokucza Ci przygnębienie z powodu braku kontaktów?
nawet jeśli nie masz fobii społecznej warto by się umówić do psychologa. Nie podważam absolutnie kompetencji osoób na forum ale myślę, ze specjalista najlepiej ci doradzi o ile naprawde chcesz coś zmienić.
Cześć!
White_Angel...jak ja dobrze wiem o co Ci chodzi...
Mam nadzieję, że uda się Tobie przełamać Twój lęk!
A byłaś kiedyś np. u psychologa? może warto porozmawiać z kimś o tym.
Trzymam za Ciebie kciuki! i za siebie też heh
Cześć. Nieśmiali są bardzo fajni, bo mają bogatą wyobraźnię, wrażliwość, inteligencję i altruizm
_________________ Gustaw Herling-Grudziński — Inny świat
"Tylko w pochłaniającej wszystko pustce samotności, w ciemnościach zacierających kontury świata zewnętrznego można odczuć, że się jest sobą aż do granic zwątpienia [...]."