Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
być robotem, być robotem
Autor Wiadomość
whatsoever

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 20:08   być robotem, być robotem

Mialem ostatnio ciekawe zajście, studiuje psychologie, padło pytanie na zajęciach jak powinien zachowywac się psycholog? nikt nie byl chetny wiec spontanicznie zabralem glos (God bless Afobam), powiedziałem, że psycholog powinien zachowywać się jak robot, wyłapywać schorzenia w czlowieku, traktowac go jak przypadek, a nie jak pelnowartosciowa osobe - w odpowiedzi uslyszalem smiech. Z biegiem czasu zrozumiałem czemu, jestem teraz zszokowany, ze mogłem tak powiedzieć. Przenioslem własną chęć bycia obojetnym, niewrazliwym na całą nację psychologów ponieważ jestem nieszczęsliwy, ze moja skóra została zerwana i nawet wiatr sprawia ból :) . Być może wiąże sie to z tym, ze jestem chlopakiem i to jest inaczej odbierane jak chlopak jest wrazliwy.

Moje pytanie brzmi, czy tez Wam źle ze swoja wrażliwościa?

timidus 

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 22:32   

Czasami czuję się jak kawał zimnego sk**syna, niewrażliwego na innych, myślącego tylko o sobie, a czasami, łapię się na tym, że zachowuje się jak baba a nie jak facet. I to popadanie w skrajności powoduje powstawanie negatywnych myśli i fobia sobie rośnie. Generalnie chyba dobrze jest być wrażliwym, tylko jeszcze trzeba umieć coś z tym zrobić, jakoś to wykorzystać.

Porównanie do robota też przychodziło mi na myśl, ale w kontekście wychowania. Zostałem wychowany do bycia robotem. Potrafię robić to, co współcześnie wykonują maszyny (z tym, że one robią to dużo dokładniej i wydajniej) przez co stałem się bezużyteczny dla społeczeństwa. Brakuje mi umiejętności typowo ludzkich.

A co do Twojej odpowiedzi, to przypuszczam, że miałeś na myśli to, że psycholog nie powinien za bardzo wiązać się z pacjentem, ale w przypływie emocji nieodpowiednie słowa nasunęły się na język i stąd zamieszanie.

Dooku 

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 23:50   

timidus napisał/a:
Czasami czuję się jak kawał zimnego sk**syna, niewrażliwego na innych, myślącego tylko o sobie, a czasami, łapię się na tym, że zachowuje się jak baba a nie jak facet.

Jak który facet?

timidus 

Wysłany: Nie 18 Gru, 2011 18:16   

Dobre pytanie. Jak widzisz przesiąknięty jestem jakimiś schematami, oczekiwaniami, a tak naprawdę nie wiem kim jestem.

A tak w ogóle to o jakiej wrażliwości rozmawiamy? Bo jak czytam post whatsoevera to do emotikonki rozumiem, ale za nią jest coś jakby sprzeczne z tym co jest przed nią.
Ostatnio zmieniony przez timidus Nie 18 Gru, 2011 18:17, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu