Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie ma innego sposobu na pokonanie fobii jak..
Autor Wiadomość
lubiepotem

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 14:55   Nie ma innego sposobu na pokonanie fobii jak..

.. przełamanie lęku.

wiem brzmi banalnie i jakby trochę idiotycznie, ale skoro nie ma innego sposobu to po co szukać lepiej brzmiących i sprawiających wrażenie sensowniejszych.
Na dole widziałam dział integracja, wchodźcie tam, umawiajcie się z ludźmi, którzy doskonale znają wasz problem, wychodźcie do nich i z nimi, rozmawiajcie, uczcie się kontaktu z ludźmi, mówcie o sobie i słuchajcie. Taka osoba, która z autopsji doskonale zna wasz problem będzie dobrym i empatycznym słuchaczem. Nie wyśmieje tylko przytaknie słysząc jak mówicie o swoich obawach. Dzięki takim osobom nauczycie się mówić bez lęku, powoli,krok po kroku zrozumiecie, że nie ma w tym nic takiego przerażającego. W dodatku korzyść czerpią dwie osoby, bo obie mają ten sam cel - przełamać lęk.

Wybaczcie jeśli zabrzmiałam mentorsko, nie chciałam mądrzyć się, chciałam pomóc, a raczej zachęcić byście sobie pomogli.

pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez lubiepotem Pią 20 Sty, 2012 23:40, w całości zmieniany 1 raz  

zamul22 

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 15:57   

Z tego co wiem to sporo jest grup na tym forum które się już spotykają.
Na pewno takie spotkania dużo dają, skoro lęk wysokości da się pokonać przebywając na wysokości to i fobię powinno się dać przynajmniej osłabić przez przebywanie wśród ludzi. Tylko że nie każdy ma z kim się spotkać. Jeżeli ktoś jest z warszawy to bez problemu, gorzej z mieszkańcami małych miejscowości.

TysonX 

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 15:59   

No i wszystko ;p
Wszystkie inne teorie są według mnie nie trafne ;p
Mówienie że trzeba zrobić to i tam to, jest tylko komplikowaniem sobie życia i jakimś usprawiedliwieniem "że próbuje coś z tym zrobić"
Trzeba się przełamać i spotykać co jest oczywiście trudne na początku, ale bez przełamania się nic nie osiągniemy.

lubiepotem

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 17:23   

Może trzeba by utworzyć oddzielny temat, w którym posegregowane byłyby miejsca zamieszkania i ewentualnego spotkania i każdy wybierałby sobie najbliższy. No nie wiem sama, wiem, że gra jest warta świeczki i, że trzeba się starać!

TysonX 

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 17:40   

Ja uważam że ten kto chce się spotkać to daje ogłoszenie i tyle, fakt że czasem ktoś mieszka w mniejszych miejscowościach i wtedy jest niestety gorzej ... ;/ ale są portale randkowe itd. W internecie jesteśmy powiedzmy anonimowi i nie ma co się bać pisać do ludzi i zagadywac, moze akurat się uda i się spotka kogoś fajnego ... Myślę że nie trzeba się spotykać z ludzmi z podobnymi problemami żeby pokonać fobie ;p Fakt że jak ktoś jest zbyt 'szalony' to mozne stwierdzić nas za nudziarzy, ale może akurat bedzie inaczej. Trzeba próbować, próbować, próbować ;p Ja miałem taki rok że się spotykałem, nie bałem, było całkiem fajnie, ale teraz od jakiegoś czasu mam jakiegoś bloka i trzeba to przełamać i według mnie każdy tak musi zrobić !!

lubiepotem

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 19:47   

Zapewne masz rację, ale będę się upierać przy tym, że łatwiej byłoby zrobić pierwszy krok mając obok towarzysza, który idzie podobnym tempem.

yasmin 

Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 20:23   

To może zabrzmi dziwnie, ale..wolę ludzi z problemami (jak tu na forum) :-)

lubiepotem

Wysłany: Sob 21 Sty, 2012 15:30   

Wcale nie brzmi dziwnie. Brzmi normalnie :-) bo zawsze zrozumie nas lepiej ten kto problem nasz zna z autopsji. Przy takiej osobie nie czujemy się inni i tak bardzo obcy.. możemy więc być sobą nie martwiąc się, że ktoś nas wyśmieje.

Odpowiedz do tematu