Wysłany: Pią 20 Sty, 2012 14:55 Nie ma innego sposobu na pokonanie fobii jak..
.. przełamanie lęku.
wiem brzmi banalnie i jakby trochę idiotycznie, ale skoro nie ma innego sposobu to po co szukać lepiej brzmiących i sprawiających wrażenie sensowniejszych.
Na dole widziałam dział integracja, wchodźcie tam, umawiajcie się z ludźmi, którzy doskonale znają wasz problem, wychodźcie do nich i z nimi, rozmawiajcie, uczcie się kontaktu z ludźmi, mówcie o sobie i słuchajcie. Taka osoba, która z autopsji doskonale zna wasz problem będzie dobrym i empatycznym słuchaczem. Nie wyśmieje tylko przytaknie słysząc jak mówicie o swoich obawach. Dzięki takim osobom nauczycie się mówić bez lęku, powoli,krok po kroku zrozumiecie, że nie ma w tym nic takiego przerażającego. W dodatku korzyść czerpią dwie osoby, bo obie mają ten sam cel - przełamać lęk.
Wybaczcie jeśli zabrzmiałam mentorsko, nie chciałam mądrzyć się, chciałam pomóc, a raczej zachęcić byście sobie pomogli.
pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez lubiepotem Pią 20 Sty, 2012 23:40, w całości zmieniany 1 raz
Z tego co wiem to sporo jest grup na tym forum które się już spotykają.
Na pewno takie spotkania dużo dają, skoro lęk wysokości da się pokonać przebywając na wysokości to i fobię powinno się dać przynajmniej osłabić przez przebywanie wśród ludzi. Tylko że nie każdy ma z kim się spotkać. Jeżeli ktoś jest z warszawy to bez problemu, gorzej z mieszkańcami małych miejscowości.
No i wszystko ;p
Wszystkie inne teorie są według mnie nie trafne ;p
Mówienie że trzeba zrobić to i tam to, jest tylko komplikowaniem sobie życia i jakimś usprawiedliwieniem "że próbuje coś z tym zrobić"
Trzeba się przełamać i spotykać co jest oczywiście trudne na początku, ale bez przełamania się nic nie osiągniemy.
Może trzeba by utworzyć oddzielny temat, w którym posegregowane byłyby miejsca zamieszkania i ewentualnego spotkania i każdy wybierałby sobie najbliższy. No nie wiem sama, wiem, że gra jest warta świeczki i, że trzeba się starać!
Ja uważam że ten kto chce się spotkać to daje ogłoszenie i tyle, fakt że czasem ktoś mieszka w mniejszych miejscowościach i wtedy jest niestety gorzej ... ;/ ale są portale randkowe itd. W internecie jesteśmy powiedzmy anonimowi i nie ma co się bać pisać do ludzi i zagadywac, moze akurat się uda i się spotka kogoś fajnego ... Myślę że nie trzeba się spotykać z ludzmi z podobnymi problemami żeby pokonać fobie ;p Fakt że jak ktoś jest zbyt 'szalony' to mozne stwierdzić nas za nudziarzy, ale może akurat bedzie inaczej. Trzeba próbować, próbować, próbować ;p Ja miałem taki rok że się spotykałem, nie bałem, było całkiem fajnie, ale teraz od jakiegoś czasu mam jakiegoś bloka i trzeba to przełamać i według mnie każdy tak musi zrobić !!
Wcale nie brzmi dziwnie. Brzmi normalnie bo zawsze zrozumie nas lepiej ten kto problem nasz zna z autopsji. Przy takiej osobie nie czujemy się inni i tak bardzo obcy.. możemy więc być sobą nie martwiąc się, że ktoś nas wyśmieje.