Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 13:57 Mniejsza fobia do określonych osób...też tak macie?
Witam. Jestem fobikiem i jak mam rozmawiać z osobą której nie znam , zaczynają się wszystkie objawy fobii, stres itp, itd. Jednak, jako iż próbuje się tego syfu pozbyć,postanowiłem przeprowadzić obserwację z kim mi się najłatwiej i najciężej rozmawia. Otóż doszedłem do wniosku iż brak, lub minimum fobii mam przy rozmowie z :
- osobami starszymi
- dziećmi
- różnymi ludźmi powszechnie nie akceptowanymi społecznie np. bezdomnymi , pijakami , menalami, ale też z różnymi reprezentantami subkultur.
Pytanie do Was. Też tak macie? Jeżeli tak, to znaczy że uczyniłem jeden krok do przodu w zrozumieniu mojego problemu. Jeśli nie, to szukam dalej . Wiadomo bowiem,że najpierw trzeba problem zrozumieć a potem z nim walczyć.
To chyba normalne. Nad grupami, które wymieniłeś mamy trochę władzy, wiemy że nie mogą nam nic zrobić, patrzymy nieco z góry, a przy dzieciach to w ogóle przechodzimy na inny poziom komunikacji.
Dokładnie, z tym, że nie umiem rozmawiać z małymi dziećmi. Nie wiem co mam mówić i zamiast na autorytet wychodzę na jakiegoś dziwaka. Najchętniej wziąłbym karabin maszynowy, wyszedł na balkon i strzelał w te głupkowate dzieci biegające po podwórku... Jak one mnie wkurzają!
_________________ It doesn't make a difference if you're right or wrong; you just have to make a decision.
No tak to jest. Pracuje w firmie zaganicznej i jstem wlasnie za granica. Niee umiem rozmawiac z ludzmi tylko z tego kraju. Ze wszystkimi innymi jakos sie dogaduje.
Ale generalnie jezeli chodzi o ooby starsze to czujesz sie pewniej poniewaz wcale nie chcesz z nimi rozmawiac? nie polegasz na ich opinii? z ludzmi z subkultur masz jakie temat na poczatekdo romowy i wydaje sie ze mozesz bardziej przewidywac sytuacje poniewaz zakladasz ze sa to ludzie stereotypowi?