Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Literatura/kino na temat szeroko pojętej Fobii Społecznej
Autor Wiadomość
fblukasz666 

Wysłany: Wto 19 Lip, 2011 22:16   Literatura/kino na temat szeroko pojętej Fobii Społecznej

Hey,
jest to mój drugi temat na tym forum. Pierwszy raczej był żenujący ponieważ napisałem go pod wpływem alkoholu :(
Ale do rzeczy.
Chciałbym Was zapytać czy znacie jakieś dobre książki bądź filmy opisujące/poruszające tematykę depresji/fobii społecznej.
Ja np. przeczytałem książkę pt. "Anatomia Depresji. Demon w środku dnia" autora Andrew Solomon, po przeczytaniu tej książki zdecydowałem się przyznać do choroby przed samym sobą, a potem do pójścia do lekarza. Oglądałem też wiele ciekawych filmów. Jeden z lepszych jakie widziałem to (tytuł polski) Pokolenie P (tytuł ang.) Prozac Nation.

Zakładam taki temat bo nie wiele widziałem podobnych na forum.
Zachęcam Was do podzielenia się swoimi tytułami, ewentualnie czy jakiś film lub jakaś książka wpłynęła na Was, na zmianę zachowania bądź na zmianę postrzegania którejś z tych chorób.

// temat rozszerzony

Mosze 
Release the Kraken!

Wysłany: Wto 19 Lip, 2011 22:23   

"Neurotyczne osobowości naszych czasów" Karen Horney może? Obraz nerwicowca przystępnie spisany przez jedną z ikon psychoanalizy. Tzn. nie wiem, na ile osoba spoza "branży" będzie potrafiła sobie wyobrazić ten stan, ale osobiście momentami tłukłem się pięściami po głowie, bo uświadomiłem soibe kilka nieprzyjemnych mechanizmów i faktów (???), z których nie do końca zdawałem sobie sprawę.

fblukasz666 

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 15:07   

Hmm, zastanawiam się czemu w temacie mam tak mało odwiedzin?
Inne tematy mają co najmniej 50. Czy temat jest badziewny/czy mój pierwszy post wywarł na Was awers do mnie?

chudy2001 

Ostrzeżeń:
 2/3/4
Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 15:54   

ani to ani to. po prostu ludzie nie maja za wiele do powiedzenia na temat ksiazek czy filmow o tym.

antyk
Moderator
666

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 16:07   

Nie słyszałem nigdy o filmie traktującym o fobiku/ach czy ogólnie fobii społecznej :-/
Już pół miasta na nią czeka

Statystyki Naszego Forum

Marla 

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 16:58   

Helen film o depresji
a książki to
"Szklany klosz" Sylvia Plath
"Niespokojny umysł" Kay Redfield Jamison
"Samotność liczb pierwszych" Paolo Giordano
"Psychoza 4.48" Sarah Kane
Tą ostatnią pozycję uwielbiam - jest pełna smutku i w pełni obrazuje cierpienie osoby chorej. Ale ciężki utwór, nie każdemu się spodoba, ale ja go polecam z czystym sumieniem.

Takowych książek/filmów o FS nie znalazłam ale jest coś takiego jak Fobia tyczy się różnych lęków z tego co wyczytałam, bo przyznam że nie widziałam.

damiano

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 21:35   

Helen - kobieta zapada na cieżką depresję. Szokujący film ukazujący co robi z człowiekiem depresja. Polecam
It's kind of funny story - a to już bardziej komedia, chłopak mam yśli samobójcze i trafia do szpitala psychiatrycznego, też polecam ;-)

Może ktoś z was kiedyś napisze ksiażke o depresji, fobii na podstawie własnych doswiadczeń ? Gdybym miał talent do pisania z pewnością bym się za to zabrał ;-)

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 22:17   

Może nie są to filmy ściśle na temat ale:
Sala Samobójców (reż J. Komasa) - tytuł mówi sam za siebie o czym
Taksówkarz (reż M. Scorsese) - w pewnym sensie o samotności i izolacji
Lot Nad Kukułczym Gniazdem (reż M. Forman) - o pacjentach szpitala psychiatrycznego

Sad_Bumblebee 

Wysłany: Pią 22 Lip, 2011 15:05   

Jeśli chodzi o książki to jeszcze Antoni Kępiński poruszał tą tematykę. Czytałam jego "Lęk", "Psychopatologię nerwic", o depresjach też coś było.

Filmów o fobii nie widziałam, ale pamiętam, że kiedyś oglądając film w kinie popłakałam się, bo miałam odczucie, że jest o mnie. Nie porusza tematyki fobii, może bardziej nerwicy i stosunków w rodzinie. "Pręgi" M. Piekorz.

fblukasz666 

Wysłany: Pią 22 Lip, 2011 20:58   

A czy ktoś z Was widział Prosac Nation, który wymieniłem w 1szym poście?
Przed obejrzeniem tego filmu wydawało mi się, że na depresję cierpi mało osób.
A tu końcówka filmu uświadamia skalę tego problemu - tylko w samych stanach.
Chociaż dzięki tej wiedzy nie poprawił się mój stan psychiczny, ale wiem, że problem nie jest odosobniony.

Sad_Bumblebee 

Wysłany: Sob 23 Lip, 2011 11:19   

Wczoraj ściągnęłam i obejrzałam ten film. Kiedyś czytałam, że Amerykanie brali (biorą?) Prozac na wszelkie dolegliwości np. zwykłą nieśmiałość, może stąd te liczby. Film bardzo melancholijny, główna bohaterka dziwna, ale zakończenie pozytywne :) [/i]

fblukasz666 

Wysłany: Nie 24 Lip, 2011 17:18   

damiano napisał/a:
Helen - kobieta zapada na cieżką depresję. Szokujący film ukazujący co robi z człowiekiem depresja. Polecam
It's kind of funny story - a to już bardziej komedia, chłopak mam yśli samobójcze i trafia do szpitala psychiatrycznego, też polecam ;-)

Może ktoś z was kiedyś napisze ksiażke o depresji, fobii na podstawie własnych doswiadczeń ? Gdybym miał talent do pisania z pewnością bym się za to zabrał ;-)

Widziałem oba filmy. Ten drugi moim zdaniem zbyt kolorowy na tematykę jaką podejmuje. Wiem, że to komedia, ale jakoś mnie nie przekonała.
Uważam, że to kolejna "głupia" produkcja z USA.
Natomiast co do pierwszego to polecam, film bardzo mocny i melancholijny. Pokazuje również to z czym muszą zmierzyć się najbliżsi gdy choroba trafia na ukochaną osobę. Główna bohaterka miała wielkie szczęście w nieszczęściu bo drugi mąż był prawdziwie w niej zakochany i pozostał z nią bez względu na chorobę.

Sunflower 

Wysłany: Pon 25 Lip, 2011 23:08   

Widziałam na Allegro, że jest taka książka "Lęk społeczny" autorzy Mark Leary, Robin M. Kowalski. Nie wiem jednak nic więcej o niej.

Beasza 

Wysłany: Wto 26 Lip, 2011 13:01   

Ja moge polecic "Zyj pelnia zycia pomimo niesmialosci i leku"- Erika. B. Hilliard . "Weronika postanawia umrzec"-Paulo Coelho.
"Dar syreny " i "Pozegnanie z Gemma"-Katy Gardner
"Na brzegu rzeki Piedry usiadlam i plakalam...paulo Coelho
"Lek przed bliskoscia"-Janet G. Woitiz
"Ono"-Dorota Terakowska .:-)

fblukasz666 

Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 21:59   

Polecam Wam również film pt. Facet, który się zawiesił - Numb. Główny bohater cierpi na dysforię, choć on sam uważa że ma depresję. Dość komiczny film a do tego z happy endem :) Polecam.

Odpowiedz do tematu