Wysłany: Wto 19 Lip, 2011 22:16 Literatura/kino na temat szeroko pojętej Fobii Społecznej
Hey,
jest to mój drugi temat na tym forum. Pierwszy raczej był żenujący ponieważ napisałem go pod wpływem alkoholu
Ale do rzeczy.
Chciałbym Was zapytać czy znacie jakieś dobre książki bądź filmy opisujące/poruszające tematykę depresji/fobii społecznej.
Ja np. przeczytałem książkę pt. "Anatomia Depresji. Demon w środku dnia" autora Andrew Solomon, po przeczytaniu tej książki zdecydowałem się przyznać do choroby przed samym sobą, a potem do pójścia do lekarza. Oglądałem też wiele ciekawych filmów. Jeden z lepszych jakie widziałem to (tytuł polski) Pokolenie P (tytuł ang.) Prozac Nation.
Zakładam taki temat bo nie wiele widziałem podobnych na forum.
Zachęcam Was do podzielenia się swoimi tytułami, ewentualnie czy jakiś film lub jakaś książka wpłynęła na Was, na zmianę zachowania bądź na zmianę postrzegania którejś z tych chorób.
"Neurotyczne osobowości naszych czasów" Karen Horney może? Obraz nerwicowca przystępnie spisany przez jedną z ikon psychoanalizy. Tzn. nie wiem, na ile osoba spoza "branży" będzie potrafiła sobie wyobrazić ten stan, ale osobiście momentami tłukłem się pięściami po głowie, bo uświadomiłem soibe kilka nieprzyjemnych mechanizmów i faktów (???), z których nie do końca zdawałem sobie sprawę.
Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 15:07
Hmm, zastanawiam się czemu w temacie mam tak mało odwiedzin?
Inne tematy mają co najmniej 50. Czy temat jest badziewny/czy mój pierwszy post wywarł na Was awers do mnie?
Helen - kobieta zapada na cieżką depresję. Szokujący film ukazujący co robi z człowiekiem depresja. Polecam
It's kind of funny story - a to już bardziej komedia, chłopak mam yśli samobójcze i trafia do szpitala psychiatrycznego, też polecam
Może ktoś z was kiedyś napisze ksiażke o depresji, fobii na podstawie własnych doswiadczeń ? Gdybym miał talent do pisania z pewnością bym się za to zabrał
Wiek: 21 Dołączył: 27 Maj 2011 Posty: 2331 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 22:17
Może nie są to filmy ściśle na temat ale:
Sala Samobójców (reż J. Komasa) - tytuł mówi sam za siebie o czym
Taksówkarz (reż M. Scorsese) - w pewnym sensie o samotności i izolacji
Lot Nad Kukułczym Gniazdem (reż M. Forman) - o pacjentach szpitala psychiatrycznego
_________________ “A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do.”
Jeśli chodzi o książki to jeszcze Antoni Kępiński poruszał tą tematykę. Czytałam jego "Lęk", "Psychopatologię nerwic", o depresjach też coś było.
Filmów o fobii nie widziałam, ale pamiętam, że kiedyś oglądając film w kinie popłakałam się, bo miałam odczucie, że jest o mnie. Nie porusza tematyki fobii, może bardziej nerwicy i stosunków w rodzinie. "Pręgi" M. Piekorz.
Wysłany: Pią 22 Lip, 2011 20:58
A czy ktoś z Was widział Prosac Nation, który wymieniłem w 1szym poście?
Przed obejrzeniem tego filmu wydawało mi się, że na depresję cierpi mało osób.
A tu końcówka filmu uświadamia skalę tego problemu - tylko w samych stanach.
Chociaż dzięki tej wiedzy nie poprawił się mój stan psychiczny, ale wiem, że problem nie jest odosobniony.
Wczoraj ściągnęłam i obejrzałam ten film. Kiedyś czytałam, że Amerykanie brali (biorą?) Prozac na wszelkie dolegliwości np. zwykłą nieśmiałość, może stąd te liczby. Film bardzo melancholijny, główna bohaterka dziwna, ale zakończenie pozytywne [/i]
Wysłany: Nie 24 Lip, 2011 17:18
damiano napisał/a:
Helen - kobieta zapada na cieżką depresję. Szokujący film ukazujący co robi z człowiekiem depresja. Polecam
It's kind of funny story - a to już bardziej komedia, chłopak mam yśli samobójcze i trafia do szpitala psychiatrycznego, też polecam
Może ktoś z was kiedyś napisze ksiażke o depresji, fobii na podstawie własnych doswiadczeń ? Gdybym miał talent do pisania z pewnością bym się za to zabrał
Widziałem oba filmy. Ten drugi moim zdaniem zbyt kolorowy na tematykę jaką podejmuje. Wiem, że to komedia, ale jakoś mnie nie przekonała.
Uważam, że to kolejna "głupia" produkcja z USA.
Natomiast co do pierwszego to polecam, film bardzo mocny i melancholijny. Pokazuje również to z czym muszą zmierzyć się najbliżsi gdy choroba trafia na ukochaną osobę. Główna bohaterka miała wielkie szczęście w nieszczęściu bo drugi mąż był prawdziwie w niej zakochany i pozostał z nią bez względu na chorobę.
Ja moge polecic "Zyj pelnia zycia pomimo niesmialosci i leku"- Erika. B. Hilliard . "Weronika postanawia umrzec"-Paulo Coelho.
"Dar syreny " i "Pozegnanie z Gemma"-Katy Gardner
"Na brzegu rzeki Piedry usiadlam i plakalam...paulo Coelho
"Lek przed bliskoscia"-Janet G. Woitiz
"Ono"-Dorota Terakowska .:-)
_________________ "Wielu ludzi predzej by umarlo,niz zaczelo myslec-i rzeczywiscie tak robia" B.Russell
Wysłany: Czw 11 Sie, 2011 21:59
Polecam Wam również film pt. Facet, który się zawiesił - Numb. Główny bohater cierpi na dysforię, choć on sam uważa że ma depresję. Dość komiczny film a do tego z happy endem Polecam.