żadna promocja, po prostu mi pomogła, a chciałbym coś poczytać w tej tematyce i nic nie mogę znaleźć więc otworzyłem temat skąd pomysł, że nawiedzony? Obrażać ludzi na forum o fobii społecznej to nie jest zdrowe podejście do tematu, jak nie pasuje to twój problem
_________________ you're not how much money you've got in the bank. You're not your job. You're not your family, and you're not who you tell yourself. You're not your name. You're not your problems. You're not your age. You are not your hopes
The Art of Getting By film z tego roku. O samotnym, odizolowanym kolesiu z artystyczną duszą, którego świat i przekonania zmieniają się za sprawą przypadkiem poznanej dziewczyny. Szczerze polecam.
Wysłany: Pią 09 Gru, 2011 18:53
Hey,
mam taki pomysł. Jak udzielacie odpowiedzi z tytułem filmu to proszę podawajcie gdzie można go zdobyć, tj. czy można go jeszcze gdzieś kupić ew. na jakiej stronie można go znaleźć i czy jest to film dla którego można znaleźć polskie napisy.
Nie chcę aby ktoś odczytywał tę wypowiedź jako zachętę do piractwa, ale przy niektórych tytułach jedynym wyjściem jest poszukanie ich w sieci.
, pozdrawiam Wszystkich
Ostatnio zmieniony przez fblukasz666 Pią 09 Gru, 2011 18:54, w całości zmieniany 1 raz
Napisy pewnie można zdobyć do wszystkich, nie oglądałem wszystkich filmów z tego tematu ale do tych które widziałem były napisy. Gdzie można zdobyć te filmy? No cóż jest pewna wyszukiwarka torrentów, albo jeśli ktoś woli pewne polskie forum którego nazwa składa się z 3 liter, a pierwsza z nich to p Co do piractwa to jeśli ściągasz film, nie udostępniając go jednocześnie (np. ściągając ze stron typu Filesonic) to nie łamiesz polskiego prawa (inaczej jest w przypadku oprogramowania). Co do płyt to ja chyba nigdy nie nabyłbym takowej jeśli nie obejrzałbym najpierw filmu - to kupowanie kota w worku wydasz kasę, a film może okazać się beznadziejny.
Tak w temacie to jeszcze nie został wymieniony serial Big Bang Theory główni bohaterowie to geeki.
Ostatnio zmieniony przez agar123 Pią 09 Gru, 2011 20:58, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pią 09 Gru, 2011 22:22
A propos:
Cytat:
Tak w temacie to jeszcze nie został wymieniony serial Big Bang Theory główni bohaterowie to geeki.
Jestem fanem tego serialu. Wydaje mi się, że Sheldon to osoba z zespołem Aspergera. Nie potrafi ocenić co myślą inni. Szczególnie ma problemy z wyłapywaniem sarkazmów. Równocześnie jest bardzo inteligenty co ma wiele wspólnego z autyzmem.
Na film stricte o fobii społecznej chyba nigdy nie trafiłem, ale mam w pamięci kilka tytułów traktujących o odosobnieniu, rezygnacji, depresji itp.:
Le feu follet / Błędny ognik (1963) - historia leczącego się z alkoholizmu i myślącego o samobójstwie mężczyzny. Decyduje się on na spotkania z przyjaciółmi, które są dla niego zarazem pożegnaniem, jak i niemym krzykiem o pomoc.
Repulsion / Wstręt (1965) - pierwszy anglojęzyczny film Polańskiego. Po wyjeździe przyjaciół młoda kobieta zaczyna tracić równowagę psychiczną, dręczona fobiami i lękami zamyka się w mieszkaniu.
Un homme qui dort / Człowiek, który śpi (1974) - pozbawiona dialogów opowieść o młodym człowieku, który postanawia zrezygnować z dotychczasowego życia i odizolować się od świata. Dość ciężki, ale ocierający się o arcydzieło film będący czymś znacznie więcej niż zwykłym studium alienacji czy depresji.
Cztery noce z Anną (2008) - intrygujący film o platonicznej miłości chorobliwie nieśmiałego mężczyzny do sąsiadki. Bohater wkrada się nocami do jej pokoju, by zwyczajnie pobyć obok śpiącej kobiety.
Melancholia (2011) - spowodowany ślubem nawrót depresji u bohaterki zmienia pojawienie się na niebie tajemniczej planety. Jaki piękny koniec świata.
Powyższe dzieła widziałem i gorąco polecam wszystkie bez wyjątku. Jest jeszcze jeden film, o którym tylko słyszałem, więc oglądacie na własną odpowiedzialność :
Speak / Ucieczka w milczenie (2004) - pogrążona w depresji nastolatka próbuje pogodzić się z brakiem akceptacji środowiska i tragiczną przeszłością.
Wysłany: Nie 18 Gru, 2011 22:27
Polecam wszystkim film "Adam"
Bohater tego filmu cierpi na zespół Aspergera, czyli łagodną formę autyzmu, charakteryzującą się upośledzeniem w nawiązywaniu kontaktów społecznych. Nie potrafi odczytywać sygnały niewerbalne u innych osób. Z drugiej strony jest bardzo inteligenty i mądry.
Polecam ten film, ze względu na to, że bohater filmu mimo swojej choroby, potrafi nawiązać więź z "drugą połową", oraz potrafi być samodzielny i odnieść sukces w życiu.
Nie dobijają Was takie filmy?
Ja po obejrzeniu Sali Samobójców ryczałam cały wieczór i załapałam doła na tyle, że potrzebne były leki. Uważam, że to katowanie siebie. Mamy to na codzień, po co jeszcze wrzucać sobie więcej przykrości niż wrzuciło nam życie?
_________________ "Nienawidzę całej tej *** ludzkiej rasy. Jedyną prawdziwą przyjemnością w obcowaniu z nią było jej mordowanie."
Carl Panzram, Waszyngton 1922
Wysłany: Pon 09 Sty, 2012 20:02
Rylissa napisał/a:
Nie dobijają Was takie filmy?
Ja po obejrzeniu Sali Samobójców ryczałam cały wieczór i załapałam doła na tyle, że potrzebne były leki. Uważam, że to katowanie siebie. Mamy to na codzień, po co jeszcze wrzucać sobie więcej przykrości niż wrzuciło nam życie?
Ja oglądam takie filmy bardziej pod kątem tego jak dana osoba radzi sobie z chorobą.
Np. dopóki nie zobaczyłem filmu "Prosac nation" byłem przekonany, że jestem w małoliczącej grupie chorych.
Oczywiście zdarza się, że mam doła po jakimś filmie lub wręcz płaczę. Pomimo tego odnoszę wrażenie, że tego typu seanse pomagają, chociażby dlatego że możemy spojrzeć na "większe" problemy niż nasze i w pewnym stopniu zniwelować użalanie się nad sobą.
Nie wiem jak Wy, ale od kiedy stałem się świadomy moich chorób, uporczywie staram się zrozumieć ich genezę i szukam na różne sposoby informacji, które mogłyby pomóc mi w samouleczeniu.
Polecam film Ben X. Nie do końca o fobii społecznej, ale film rewelacyjny. Nasza polska Sala Samobójców To jedynie nieudolna i bardzo słaba kopia tego filmu.
_________________ It doesn't make a difference if you're right or wrong; you just have to make a decision.
Nikt nie polecił Welcome to the NHK? To pozycja obowiązkowa dla każdego fobika, nawet jeśli nie lubi anime (sam nie obejrzałem żadnego innego od czasu Pokemonów w podstawówce). Świetnie pokazuje życie japońskiego chłopaka z fobią, który rzucił z tego powodu studia i mieszka sam od prawie 4 lat na utrzymaniu rodziców. Porusza chyba wszystkie kwestie i problemy związane z takim życiem, przy czym motywuje do walki z nimi. Do tego forma w jakiej historia jest opowiedziana jest świetna, bo bardzo dobrze łączy elementy dramatu i komedii (mi mocno kojarzyło się to z filmami Koterskiego). Muzyka też jest rewelacyjna:
Polecam ten film, gł. bohater ma widoczną fs/nieśmiałość - źle się czuję w świecie w którym żyje i wśród ludzi, którzy go otaczają. Postanawia to "naprawić" w pewnym sensie (może to słowo nie pasuje tu, ale nie chcę spoilerować).
Jeśli ktoś się zdecyduje obejrzeć film to polecam potem przeczytanie tego: [SPOILER]http://www.imdb.com/title/tt0760311/faq[/SPOILER] bo film można różnie interpretować i nie zdawać sobie sprawy, że jest się w błędzie . W dodatku jest tam zawartych tyle symboli i pozornie nie znaczących szczegółów, że nie sposób je wszystkie wyłapać oglądając film 1 raz.