Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak uciec od wystąpienia publicznego ( w środe )
Autor Wiadomość
maroo123321

Wysłany: Pią 16 Gru, 2011 19:34   jak uciec od wystąpienia publicznego ( w środe )

Witam.Chciałbym na początku trochę o sobie napisać ale jeżeli komuś nie chciałoby się czytać to najważniejsze będzie po linii z '*'.

A więc przeczytałem kilka postów osób które opisują swoje objawy i zauważyłem ,że mają dość 'silne objawy'.U mnie w większości jest wszystko OK.Raz na jakiś czas wychodzę z kolegami,w szkole też pogadam,do odpowiedzi bez większego wstydu i problemu pójdę i odpowiem.Ale....jeżeli....Mam wystąpić PUBLICZNIE ( tj. więcej niż 30 osób) wymiękam.Mam lekkie drżenie rąk.Odczuwam SILNY strach.Jeżeli takowe przedstawienie miałoby miejsce gdzieś za granicą gdzie mnie nikt nie zna to uciekłbym stamtąd .Gram na pianinie.Mój nauczyciel urząda koncerty ( +30 osób ).Kiedy jeszcze byłem młodszy i byłem w podstawówce tokilka razy byłem.Potem zaczęły się wymówki ,że niby 'chory byłem','głowa bolała' itp.kiedyś ( chyba w 6 kl. ) poszedłem ( nie zapomnę tego dnia nigdy ) .Siedzę.grają młodsi przedemną a następnie ja...Zestresowany jak *** ale dobra... siadam na krzesło ( z prawej strony byli widzowie ) i mam zacząć grać.Kładę ręcę na klawiaturę (wiem ,że na mnie patrzą) i nic ...tak z 30 sekund.Ale wstyd.Naszczęście nauczyciel z pianina 'przypomniał' mi tak na szybkiego i jakoś zagrałem.Od tamtego momentu nigdy nigdzie nie wystąpie.uhhhhh.....

*****************************************************************************************************

Chyba nikt tego wyżej nie przeczytał ale dobra :D .Chodzi o to ,że mam iść ape i tam występować (!) .Nauczycieś to ścierwo ale może się z nim dogadam.Błagam,jeżeli ktoś zna jak przekonać/powiedzieć o tym ,że nie chcę występować to baardzo proszę o napisanie jak :(

Pozdrawiam

------------------

jestem gotowy jechać w sobotę do jakiegoś specjalisty ,żeby tylko nie grać ( w raciborzu jeżeli ktoś zna ...)

Pozdrawiam

damiano

Wysłany: Pią 16 Gru, 2011 19:52   

Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakiś lek uspokajający. Idź do lekarza

maroo123321

Wysłany: Pią 16 Gru, 2011 23:04   

A właśnie,jeżeli poszedł bym do lekarza ,teoretycznie,mógłby spytać mnie po co mi to,ja na to ,że panicznie boję się wystąpień to może by mi coś wypisał ,że nie będę występował ?
Pozdrawiam

damiano

Wysłany: Pią 16 Gru, 2011 23:07   

Psychiatra pewnie może takie coś wypisać a lekarz rodzinny pewnie zapisał by Ci tabletki

maroo123321

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 13:01   

Dzięki za odpowiedzi,ale mam jeszcze jedno pytanie.Jeżeli takowego psychiatrę znalazłem to np. chcę się umówić na wizytę.Jak ja mam to powiedzieć.W prost ,ze mam fobie i musze miec ten papier zeby nie isc czy isc na badanie ?

Pozdrawiam

kermitthefrog 

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 14:33   

A może zamiast zastanawiania się jak się wymigać od wystąpień publicznych, może lepiej popatrz na nie z innej strony?

maroo123321 napisał/a:
i nic ...tak z 30 sekund.Ale wstyd

ale czemu myślisz, że to wstyd? każdemu się może zdarzyć gorszy dzień czy chwila nieuwagi przez którą nie do końca skupiłeś się na grze. Wiem, że Ci ciężko przed gronem osób, ale pomyśl tak, oni przyszli posłuchać jak grasz, robisz coś fajnego (nie każdy ma możliwość grać, także to jest Twój duży atut) i najczęściej tym, którzy Cię tam słuchają daleko do Ciebie.
Popatrz z jeszcze innej strony, idziesz na jakiś koncert i jesteś jednym z widzów, słuchaczy i jest na scenie tylko jedna osoba i pianino, co byś pomyślał jakby ten ktoś się pomylił? Że to obciach dla niego czy normalna rzecz, która się może zdarzyć każdej osobie, w każdej sytuacji?

Lilly 

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 15:19   

kermitthefrog napisał/a:

Popatrz z jeszcze innej strony, idziesz na jakiś koncert i jesteś jednym z widzów, słuchaczy i jest na scenie tylko jedna osoba i pianino, co byś pomyślał jakby ten ktoś się pomylił? Że to obciach dla niego czy normalna rzecz, która się może zdarzyć każdej osobie, w każdej sytuacji?

Zgadzam się w 100 pr. Jesteśmy tylko ludźmi.

maroo123321

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 16:04   

Dzięki za odpowiedzi,ale mam jeszcze jedno pytanie.Jeżeli takowego psychiatrę znalazłem to np. chcę się umówić na wizytę.Jak ja mam to powiedzieć.W prost ,ze mam fobie i musze miec ten papier zeby nie isc czy isc na badanie ?

Pozdrawiam

trololo89 

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 16:10   

Tak, że podejrzewasz u siebie fobię i uznałeś, że potrzebujesz wizyty u psychiatry.

maroo123321

Wysłany: Sob 17 Gru, 2011 16:38   

Kiedy mam coś powiedzieć do <20 osób wszystko zapominam,boję się a najchętniej bym stamtąd uciekł.Nazywaj to sobie jak chcesz,nie ide na zadne przedstawienie ,więc jeżeli byłby Pan taki dobry i powiedział mi co mam powiedzieć kiedy zadzwonię już do psychiaty byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

maroo123321

Wysłany: Nie 18 Gru, 2011 13:25   

:-(

FanMusic 

Wysłany: Pon 19 Gru, 2011 17:08   

Przez to złe wspomnienie z przeszłości "zablokowałeś się" i dlatego jest Ci tak ciężko teraz publicznie występować.
Dzwoniłeś do psychiatry? Specjalista zrozumie problem, niezależnie od tego, co powiesz.
Masz prawo do tego, by nie zgadzać się na coś, na co nie masz ochoty. Nauczyciel nie może Cię zmusić do wystąpienia wbrew Twojej woli. Nie musisz nawet specjalnie rozwodzić się nad powodem Twojej decyzji. "Źle się czuję, występując przed taką ilością osób" wystarczy. Nie obwiniaj siebie z powodu odmowy. Masz do tego PRAWO.
Trzymaj się.

Soledad 

Wysłany: Pon 19 Gru, 2011 18:41   

a nie możesz zasymulować jakąś chorobę (fizyczną) ?
zawsze to lepiej wygląda niż tłumaczenie się dolegliwościami psychicznymi.

maroo123321

Wysłany: Pon 19 Gru, 2011 20:19   

Bardzo dziękuję za wsparcie i odpowiedzi ale chciałbym jeszcze coś dodać.

"Przez to złe wspomnienie z przeszłości "zablokowałeś się" " -Myślę ,że to nie przez to,jakoś zawsze czułem się źle występując.

"Nauczyciel nie może Cię zmusić " - oczywiście ,że nie może ale pan go nie zna.Gdybym tak 'zasymulował ' ( zrobiłem to w 3 gimnazjum ale wychowawczyni byla ok ) to już by było po mnie.Próbowałby zrobić mi nazłość w KAŻDYM momencie.A co gorsza jeżeli powiedział by klasie "no marek nie był na apelu to co dziennie mamy kartóweczkę" ,wiesz co wtedy by siędziało ?! to byłby koniec.Gadałem ze ścierwem dzisiaj i mówiłem :' ale proszę pana ja wszystko zapominam jak wchodze na scene,jak zobacze ze te 100 osob sie na mnie patrzy to zejde i po co mam robic sobie wstyd ? ' a on na to : "ale marek,bedzie ok ja widzę cię w tej roli'.Pojadę do psychiatry i chcę zobaczyć minę zasranca kiey mu dam ten papierek

tak więc dziękujE bardzo (!) za odpowiedz i pozdrawiam
Marek

Nonan 

Wysłany: Pon 19 Gru, 2011 21:45   

Ja mam że tak powiem wystąpienie publiczne, prezentacja przed całą klasą, w dodatku sam :mrgreen:
No ale może przeżyje :-) Dziś jeszcze się nie stresuje, ale to też w środe

Odpowiedz do tematu