Fobia spoleczna, socjofobia, chorobliwa niesmialosc, zaburzenia lękowe, fobie, lek towarzyski, fobia socjalna, lek spoleczny, nerwica spoleczna, depresja, samotnosc, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowosc unikajaca, zaburzenia osobowosci, fobia forum, forum dyskusyjne Fobia społeczna
Fobia społeczna, socjofobia, chorobliwa nieśmiałość, zaburzenia lękowe, fobie, lęk towarzyski, fobia socjalna, lęk społeczny, nerwica społeczna, depresja, samotność, strach, wyobcowanie, kompleksy, osobowość unikająca, zaburzenia osobowości, fobia forum, forum fobia, fobia społeczna forum dyskusyjne

DownloadDownload SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy  Chat
 blogBlog   Mapa GoogleMapa Google FAQ FAQ RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy fobia nie działa w internecie?
Autor Wiadomość
;)

Ostrzeżeń:
 5/3/4
Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 01:23   Czy fobia nie działa w internecie?

Przeglądam to forum od jakiegoś czasu i nie mogę wyjść że zdumienia. Jest tu mnóstwo tematów przedstawiających szczegółowy opis bardzo osobistych problemów (nie tylko związanych z fobią). Jednocześnie większość użytkowników przedstawia się jako skrajnie nieśmiałych i obawiających się sytuacji społecznych. Jak zatem zdobyliście się na odwagę by pisać o tak trudnych sprawach. Czy w internecie fobia przestaje działać?

Zarejestrowałem się na forum by móc również przedstawić swoje poglądy i problemy. Okazuje się jednak że to nie takie łatwe. Pomimo że walczę z fobią już z 10 lat i w realnym życiu nie obawiam się już 90% sytuacji to jakoś nie mogę się przemóc do większej otwartości na forum.
W internecie jest jakby trudniej bo nie mogę się schować za ironicznym uśmiechem, słowa zostają też zapisane i nie uda się łatwo z nich wykręcić. Jak sobie z tym radzicie?

zamul22 

Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 02:16   

Po mimo że mam dość silną fobię to nie mam żadnych problemów z pisaniem na forum. Czego się obawiasz? Przecież i tak nikt Cię tu nie zna

TysonX 

Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 08:33   

Myślę, że fobia też tutaj istnieje, nie raz ktoś pisał że ciężko mu się otworzyć, albo 10 razy czytał co napisał, żeby nie wyjść na głupka ... No i zajrzy sobie w temat fotki użytkowników, niektórzy wrzucają fotki ot tak, a niektórzy piszą ' ale jesteście odważni, ja tak nie mogę ' ;p Wydaję mi się że w internecie fobia jest, ale mniejsza, a u niektórych żadna. Np ja nie mam żadnych problemów coś tutaj napisać, albo pisać z ludźmi na gg, czy na jakiś portalach ... Wczoraj udalo mi się nawet zdobyc dwa numery telefonów dziewczyn :mrgreen: Natomiast problem zaczyna się w 'rzeczywistości' tutaj można powiedziec że ludzie sa anonimowi i nawet jeśli coś głupiego napiszą to mogą to wykasować, albo dać sobie spokój z tym forum ;p Np ja się krytyką w internecie nie przejmuje, przeanalizuje niektóre argumenty itd ale aż tak bardzo do mnie to nie trafia ... ;p
Ostatnio zmieniony przez TysonX Pią 03 Lut, 2012 08:34, w całości zmieniany 1 raz  

Phobos 

Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 10:48   

Jasne że fobia istnieje w internecie czy na tym forum.
Ja na przykład mam tak że właśnie czytam nieraz swoje posty przed wysłaniem 10 razy - i się zastanawiam:
- "co ja napisałem właściwie?"
- "czy to ma sens?"
- "czy na pewno właściwie to ująłem?"

No ale ja specjalista od pisania wypracowań lekko mówiąc nie byłem, pisanie(mówienie) na tematy techniczne(ścisły stricte umysł) przychodzi mi znacznie łatwiej.
Tak czy owak posty wysyłam - czego dowodem jest fakt że to właśnie czytasz.

P.S.
Zdjęcia swojego nigdy w internecie nie umieszczę - to niemożliwe w moim przypadku

Urthon 
Pobody's nerfect

Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 15:33   

Ja oprócz nadmiernego pilnowania się, żeby to co piszę miało sens i nikt nie mógł się doczepić, mam problem z dyskusjami. Można powiedzieć, że to jakiś masochizm, bo dyskusje na ogół strasznie mnie męczą psychicznie, ale mimo to nadal się w nie angażuję (trzeba się komuś pochwalić swoimi poglądami, nie? :-P ).
A co do bardziej prywatnych rozmów (PW czy GG) to zawsze mam na nich nerwówkę i bywam czasem trochę roztrzęsiony. Ale jak rozmowa się klei to jest fajnie :) (tym bardziej, że w realu idzie mi gorzej)
Ostatnio zmieniony przez Urthon Pią 03 Lut, 2012 15:34, w całości zmieniany 1 raz  

Phobos 

Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 15:48   

Tak też mam to roztrzęsienie - dobija mnie to.W realu najgorzej - chcesz coś powiedzieć(masz sensowne argumenty) ale twój stan fizyczny uniemożliwia ci to.

Tylko niech nikt nie pisze o delirkah alkoholowych bo to nie ma nic wspólnego(nie piłem od dziecka), alkohol piję aby to zwalczyć (autoleczenie).

Żeby nie było Ja nie twierdzę że Alkohol pomaga - jak ktoś się w to wpieprzy to dopiero będzie miał "fajnie".
Drgawki alkoholowe to zupełnie inna bajka...

;)

Ostrzeżeń:
 5/3/4
Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 16:03   

Cytat:
Czego się obawiasz? Przecież i tak nikt Cię tu nie zna

Mam wrażenie ze pisząc na forum Np. pod nickiem ;) , nie jestem w danym momencie sobą tylko utożsamiam się z tym nickiem, postacią wirtualną. Tym samym, w podobnym stopniu zależy mi na własnym wizerunku co rozmawiając na żywo. Nie mam tez doświadczenia w pisaniu o sprawach "mentalnych" i czuję się niepewnie w tym temacie.

Cytat:
Np ja nie mam żadnych problemów coś tutaj napisać, albo pisać z ludźmi na gg

Dla mnie rozmowa przez gg jest czasami trudniejsza niż w realu. to znaczy może łatwiej o szczerość ale znacznie trudniej mi podtrzymać rozmowę. W realu nie mam z tym wielkich problemów (przynajmniej w kontaktach z ludźmi, którzy sami lubią gadać), na gg taki głupie gadki się jednak nie kleją. Ale prawda jest taka że z gg korzystałem sporadycznie a z chatów właściwie nigdy więc może bym się przyzwyczaił.

Kertoip 

Wysłany: Pią 03 Lut, 2012 17:34   

Istnieje ale nie w takim stopniu jak w realu. Zależy czy piszesz z kimś czy gadasz np na skype.

asior34 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 15:42   

Ja się lękam przez neta, jak muszę napisać do jakiejś dziewczyny... :D poza tym, to w ogóle

Matthias 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 19:21   

W moim przypadku fobia jako taka nie działa w internecie. Co prawda są czasem myśli typu: "co ktoś sobie o mnie pomyśli", ale to nie w takim stylu fobicznym, a bardziej po prostu chyba w takim stylu typowym dla normalnych ludzi ;)

niepoprawna

Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 19:31   

Nie opisałabym tego jako lęku fobicznego, jak tu kolega wspomniał wyżej, a badziej jako dyskomfort ograniczjący :roll: Tira-rira

McNulty 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 22:15   

Istnieje. Cały czas pilnuję się, żeby nie napisać o sobie zbyt dużo, a takie np pokazywanie swoich zdjęć jest dla mnie zupełnie niemożliwe.

Rozmowa przez komunikator z kimś kogo słabo wychodzi mi równie drętwo co w rzeczywistości.

brunet 

Wysłany: Sob 04 Lut, 2012 22:57   

działa , choć w mniejszym stopniu

roksanaxxx 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 00:56   

W moim przypadku działa, ciężko mi cokolwiek napisać, zastanawiam się nad każdym słowem, a później i tak myślę że wyszłam na idiotkę :-/

VV 

Wysłany: Pon 06 Lut, 2012 16:18   

roksanaxxx napisał/a:
W moim przypadku działa, ciężko mi cokolwiek napisać, zastanawiam się nad każdym słowem, a później i tak myślę że wyszłam na idiotkę

Dokładnie, mam to samo :-/
Czasem piszę super-długi post na forum a później ze strachu że napisałem coś głupiego kasuję wszystko i piszę jedno zdanie... :oops:

Odpowiedz do tematu